tisdag 18 oktober 2016

Frimärkets upphovsman

Sir Roland Hill (1795-1879) har fått äran av att ha introducerat det första frimärket i Storbritannien. Han ägnade sig åt pedagogisk verksamhet men intresserade sig även för postverksamheten och blev senare generalpostmästare och adlades 1864. Men det var inte Hill som kom på idén med små märken som fästes på försändelsen för att markera att befordringsavgiften var betald. Det var bokhandlaren och boktryckaren James Chalmers som redan 1834 lade fram ett förslag på både frankotecken och frankokuvert. 6 maj 1840 kom One Penny Black och redan på frimärkets första dag avsändes 112 000 brev enbart i London.

Som den första frimärkssamlaren brukar Dr. John Edward Grey utnämnas. Redan 6 dagar innan frimärken började användas inköpte han ett fyrablock av one penny black som fick utgöra grunden i hans frimärkssamling. Han kom även 1863 att ge ut en av de första frimärkskatalogerna.

Enligt rykten fanns det även en okänd dam som kort efter utgivningen av det första frimärket beslöt sig för att tapetsera en hel vägg med frimärken och satte in en annons i The Times där hon efterlyste stämplade frimärken för sin vägg. Vad som hände med denna vägg täckt med one penny black kan man ju undra. Kanske finns den fortfarande kvar bakom någon gammal tapet i London.

Hill hedrades 1979-08-22 vid 100 års minnet av hans bortgång med en frimärksserie.

För övrigt tycker jag att brittiska frimärken är ganska tråkiga.

Inga kommentarer :